Let Your Light Shine

Het RIGHTABOUTNOWINC.Festival

door | dec 17, 2016 | Personal

Het RIGHTABOUTNOWINC.Festival

door | dec 17, 2016 | Personal

 

Ik ben dol op onze hoofdstad: Amsterdam, altijd al geweest. Als jong meisje droomde ik ervan om op zestienjarige leeftijd in Amsterdam te gaan wonen en studeren. Mijn ouders vonden dat een wat minder goed idee. Het is er nooit van gekomen, maar nog steeds ben ik dol op onze mooie hoofdstad.

Vanwege mijn drukke schema kan ik niet vaak meer leuke dingen gaan doen in Amsterdam, maar vorige week vrijdag mocht ik weer, want  ik was voor mijn werk aanwezig bij het RIGHTABOUTNOW INC. Festival in het compagnietheater te Amsterdam. Het was een hele fijne avond, waar ik veel van heb geleerd. We waren uitgenodigd om het talent te vieren van jonge urban artiesten, in het kader van diversiteit. Ik werd ontvangen als  ‘de pers’ en dat voelde best wel cool.

compagnietheater

 

What about RIGHTABOUTNOW. 
RIGHTABOUTNOW INC. brengt jonge kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en subculturen samen om diversiteit te vertalen in kunstvormen. Door spoken word, dans en theater wordt een verhaal verteld, het verhaal van urban, gekleurde artiesten in de stad. Kunst en cultuur wordt door de founders van het festival gezien als  heel erg belangrijk voor een samenleving, want kunst verbindt en creëert meer begrip.Ik heb vier voorstellingen kunnen zien, maar het meest indrukwekkende theaterstuk vond ik Jezebel. Vijf zwarte vrouwen vertelden een verhaal over sisterhood, liefde en vriendschap. Middels moderne dans, spoken word en muziek beelden zij de worsteling van de zwarte vrouw van toen en nu uit. De pijn vanuit het slavernij verleden en de seksualisering van de zwarte vrouw gaven zij weer door middel van ritmische dans en kleine stukjes poëzie. Al jaren bestaan er verschillende stereotype van de zwarte vrouw en de jezebel is daar één van. In de negentiende eeuw werd de zwarte vrouw als heidens gezien en als lust object, waardig om te verkrachten.

Losbandig en fruitig
Zwarte vrouwen werden vroeger gezien als over-vruchtbaar, promuscious, losbandig en tropisch, altijd en eeuwig in voor sex en een avontuurtje. Het idee dat zwarte vrouwen slachtoffer waren van verkrachting, werd daarom een lange tijd niet serieus genomen. Maar ook nu wordt de zwarte vrouw nog steeds te vaak uitgebuit en zijn vrouwen de dupe van seksisme en verkrachting, geestelijk en lichamelijk. Ik voelde de pijn van de vrouwen van toen in de zaal hangen.

 

voorstelling


Racisme

Het was een avond vol van jonge en unieke artiesten. Van alle artiesten is er één artiest mij specifiek bijgebleven. Een Tilburgse acteur, Mandela genaamd. Hij deed een spontaan open mic moment, tijdens de opening van het festival. Hij vertelde over zijn worsteling als zwarte acteur.Hij beschreef hoe hij was begonnen als jonge jongen met studeren, een goede studie, omdat zijn ouders dat wilde. Na de studie international business en languages, ging hij naar de kunstacademie in Maastricht. En daar kreeg hij te maken met racisme en het feit dat hij geen herkenning zag in de school. Hij zag er weinig gekleurde artiesten en zijn manier van kunst maken werd vrijwel niet aangeleerd.


Verbinding in de samenleving

De artiesten riepen ons stuk voor stuk op om  de samenleving in te gaan, met ons persoonlijke verhaal. Het festival heeft mij aan het denken gezet. Hoe ga ik op zoek naar meer verbinding met mensen met een andere mening? Ik weet het wel, door te schrijven over het belang van kunst en creativiteit en door zelf creatief te zijn en mijn talenten in te zetten. Mijn verhaal is een verhaal van kleine en grote overwinningen en ik weet zeker dat er nog veel meer vrouwen zijn die met dezelfde thema’s worstelen, zoals bijvoorbeeld met hun identiteit. Het was een geslaagde avond, dit smaakt naar meer.

 

festival
Fotocredits: RIGHTABOUTNOW INC.​
Voor meer informatie over het festival http://www.rightaboutnowinc.com/friday-december-9th/
Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vond, laat als je dat leuk lijkt een reactie achter voor mij!

Liefs,

 

 

 

 

Pin It on Pinterest